středa 1. května 2013

Montáž oken - první etapa

Tak nám počasí dovolilo namontovat okna. Nechtěl jsem, aby se montáž prováděla v době kdy teploty v noci klesali k nule. Teď je už teplo zdi se prohřáli na nějakých 10°C a dá se spolehlivě pracovat s pěnou.
Okna jsem připravil olepením ostění EPS 3cm, Pod okna jsme použili podokenní systém TORAL. Je to EPS profil, který se taky napění na okenní parapet a okno se do něho položí. Profil z EPS má přesně vyfrézované drážky, které zapadnou do spodního profilu okna. Podkladní lišty, které jsou namontované pod oknami se odstraní. Okno sedí na profilu TORAL. Jedna strana se utěsní tmelem a druhá pěnou.Okna jsou olepena parotěsnými páskami zevnitř a paropropustnými z venku. Páska je nalepena na rámu okna a je ukončena perlinkou, která se zapraví do omítky ostění okna. Rámy oken z venku se překryjí EPS. Zevnitř se ostění olepí EPS 2cm, ohraničí APU lištami a zatáhnou lepidlem a perlinkou. Na rohy ostění přijdou PVC rohy s perlinkou. Parapety ještě nevíme.
V kuchyni bude parapetem pracovní deska, která je ve výšce okna. V jídelně máme stůl ze spárovky a z tohoto materiálu chci vyrobit i parapet. V koupelnách budou zřejmě kachlíky a u velkých oken se to časem ukáže.

profil TORAL osazen na parapet okna

 profil v okně obýváku

 jídelna

 kuchyň 

 obývák z venku

 jídelna z venku

 kuchyň z venku
Profil je široký v našem případě 45cm. 25cm je pórobeton + 20cm bude izolace z EPS. Okna se osazují na vnější hranu zdiva, proto trčí uši TORALu 20cm ven. Na tyto uši se nalepí pěnou vnější parapety.

 okno do obýváku - zatím vyndané pouze otvíravé křídlo

 fixní okno které bude mezi pracovní deskou a horními skříňkami v kuchyni

 Okno z jídelny, podle kterého jsme vyměřovali jak budeme osazovat profily TORAL. Vytvořili jsme mustr, podle kterého se osadili všechny profily

okno do ložnice bude v honí půlce zdi nad postelí
takhle vypadá díra pro okno v ložnici

okno do koupelny postavené zatím v obýváku a navíc na štorc

 osazené okno v kuchyni
 sklo vyndané z obývákového okna

 osazená jídelna

 sklo z obývákového okna, ještě s tlapkami

 vyndané sklo z fixního okna v kuchyni

Kluci si roznesli okna tam kam patří.Pak se vyměřili výšky jednotlivých oken a usadili se profily. Okna máme profil VEKA 92mm, trojskla 4x16x4x16x4. V obýváku, dětském pokoji a pokoji pro hosty jsou velká okna. Tyto jsme z počátku plánovali jako trojdílná, ale nakonec je jedno okno o velikosti1/3 které je otvíratelné a velké okno je fixní - nejde otevřít je napevno.
Posuvné balkonové dveře do obýváku kluci nepřivezli. Jsou tak veliké, že musí vzít vlek a přivézt ho zvlášť v druhé etapě. Navíc jsem musel kvůli dveřím snižovat výšku oken v obýváku. Firma neumí vyrobit tak vysoké dveře, aby vyplnili celý otvor. Proto jsem musel snížit světlou výšku u okna v obýváku, jídelně a okně v koupelně u dětského pokoje. Tyto okna jsou viditelná ze dvora a bylo by blbé aby měli každé jinou výšku.
 V první etapě se navíc podařilo někomu z firmy u které jsem okna objednal zvojtit objednávku a nedodali nám TORALy pod jedno koupelnové okno u dětského pokoje a pod okno do ložnice. Zbytek oken a profilů by měli dodat toto pondělí.
Nemůžu si však stěžovat na externí firmu, která provádí montáž oken pro mého dodavatele. Kluci jsou pečlivý. Spolu pracují a je vidět, že to nedělají poprvé.


A tady už je moje montáž ostění. Pěna, která lezla z mezer mezi okny se seškrábla dřívkem, aby se neporušili fólie. Pak se znovu do spáry nanesla pěna čerstvá a nalepili se EPS 2cm na ostění. Páska se pod tmelila a vytáhla na EPS kde se přilepí lepidlem.

 pro uchycení EPS jsem si pomáhal stovkami hřebíky. Nahoře okno v obýváku, kde je vidět snížení světlé výšky desítkou EPS

 ostění okno obývák 

 detail uchycení okna na plechy do ostění. Na každé straně okna jsou tři plechy a jeden je nad horní přepážkou okna. Je uchycen přes EPS do překladu okna dlouhým turbo šroubem, aby se okno nechvělo, když ho někdo zabouchne.
 levé ostění obývák

 pravé ostění obývák

 uchycení plechu do ostění. Při montáži se plech nasune do drážek ona. Ohne se až k oknu a pak se spět vyrovná. Plech pak netrčí do prostoru a krásně zajede do EPS. Nepřekáží, při lepení další vrstvy

 příprava EPS 

 horní kotva - plech nad přepážkou uchycený dlouhým turbo šroubem
 uchycení v horní části okna

 opět plech nad přepážkou

 okno v dětském pokoji

 ostění v dětském pokoji

kliky ještě nejsou namontované

Žádné komentáře:

Okomentovat